Αποτελούν ένα από τα πλέον επικίνδυνα για την Δημόσια Υγεία έντομα.
Συμβάλλουν στην εξάπλωση ασθενειών όπως γαστρεντερίτιδα, διάρροια και σαλμονέλα.
Οι κατσαρίδες αποτελούν πρόβλημα όχι μόνο στα εστιατόρια και τους χώρους παρασκευής φαγητών αλλά και για τα νοικοκυριά, όπου απαντώνται κυρίως στις κουζίνες και στις αποχετεύσεις.

Η Αμερικάνικη Κατσαρίδα (Periplaneta americana) έχει μήκος 30-35mm, σκούρο καφέ χρώμα και απαντάται κυρίως στις αποχετεύσεις και τα σιφώνια.

Η Γερμανική Κατσαρίδα (Blatella germanica) έχει μήκος 9-14mm ανοικτό καφέ χρώμα και απαντάται σε ζεστά και υγρά μέρη όπως εστιατόρια, κουζίνες ξενοδοχείων και σπιτιών, καντίνες κλπ.

Η Μαύρη Κατσαρίδα (Blatta orientalis) έχει μήκος 15-20mm, χρώμα σχεδόν μαύρο και απαντάται σε χώρους πλύσης, στις κουζίνες καθώς και στα κλιμακοστάσια των κτηρίων.

Όλα τα είδη μεταφέρουν ασθένειες και μολύνουν τα τρόφιμα. Οι κατσαρίδες είναι παμφάγες και το διαιτολόγιο τους περιλαμβάνει όλες τις ανθρώπινες τροφές, αλλά και τρίχες, δέρμα, χαρτί κ.ά.

Επίσης παρουσιάζουν φαινόμενα κανιβαλισμού, τρώγοντας η μία την άλλη όπως επίσης και τα περιττώματα τους. Οι κατσαρίδες κατά τη διάρκεια της μέρας κρύβονται σε διάφορα σημεία και τη νύχτα βγαίνουν από τις κρυψώνες τους, για να εξερευνήσουν και να αναζητήσουν τροφή.

katsarida01 katsarida02 katsarida03